Vässa pennan

Ågust får plus i kanten, vi gick igång och med hjälp av Wikipedia fick vi oss en historielektion i förra sekelskiftets kulturliv. Och onekligen fascinerande att yngsta dottern Anne-Marie Hagelin dog 07.

Och något uns av författarens självförtroende och sanningspatos vore önskvärt. Ett nyårslöfte kanske? Är dock tveksam om jag skulle lyckas med att stövla in i tidningsskrapan på Kungsholmen och hävda att jag äger Sveriges vassaste penna. Vet inte om det är en framgångsrik strategi för att imponera på redaktör T. Larsson. I och för sig är ju han och hustrun (Adamo) såna där self-made-man/woman och det kan mycket väl hända att han anställer frilansare den vägen. Jag är mer tveksam till om jag skulle kunna leverera, men man kan ju alltid pröva. Kanhända finns det andra mer närliggande redaktioner att klampa in på, jag tror jag ska visitera Nolervik eller någon annan lokalredaktör vid tillfälle.

Om jag fegar ur får jag väl erbjuda mig att sammanställa dopnotiserna i "Ett år i Ås" åtminstone.

och,

jo den där August får en chans till,
SVT play-on-demand här kommer vi.

Mellandag

By-, förorts-, stadsbor och hemvändare gick man ur huse,
med viss tvekan får Arn tre julskinkor, över förväntan och väsentligt bättre än förlagan.

Plusgrader och issörja ger vi en knuff ner i närmsta
storsjöråk, förslagsvis vid Birkaudden. Om inte Bush eller hans efterträdare skriver på postkyotoplakat skall jag ringa Guillo för att organisera ett samtida korståg i västerled.

Politiska mord förfärar, inget betygsättande överhuvudtaget.

En dag på jobbet i mellandagarna får en överkryssad lutfisk, knappt.

Men valda delar av ovanstående är snart glömt, nu siktar vi mot nya visionära mål.
Älgfärsbiff i Ås tror jag det får bli, väl mött.

...jullov

Jullov, åtminstone ledig i 6 dagar, välkommet. Avslutade arbetsterminen med en dag där telefonen ringde ihärdigt hela dagen. Föll i gråt av utmattning när jag äntrade hemmet, lite skrämmande och befriande.

Barnen var bedårande i skolavslutningskyrkan, treåringen var rastlös i överkant och rektorns barn-dikt-läsande blev den där berömda droppen. Därmed inte sagt att far-son-relationen urartade, men någon slags tillfällig fnurra på tråden blev det allt.

Nu är saffranskakan färdiggräddad, grisen uppskuren, äppelmosen kokad, svartvinbärssaften färdigställd, knäcken kokt, pepparkashuset pyntat, julgranen prydd (x 2, hittade den i vågrätt läge på vardagsrumsgolvet i morse), julpresenterna inköpta och -slagna, hörnlisten limmad och gästerna inbjudna: nu kör vi.

Väder

Jag hör vad de säger,
jag ser vad som visas.
Nikkaloukta är varmast i Europa,
Sarri är förundradbryllad,
Italienska midvinterturister tvingas vada i ankelhög väta.

Att jag förstår vad som sker,
det vore förhastat att påstå.

Årets...

Jultid, dags att göra allt det där som inte hunnits tidigare,
åtminstone om jag skulle ställa upp på alla krav som förväntas,
tre exempel:
1/ Fick mail, sms samt telefonsamtal på förmiddagen angående att bokslut skall vara färdigt för tryck 7/1.
2/ Borde vara färdig med köksreparation, ventilation och balkinfattning, innan dopparedan.
3/ På televisionen hävdar de att vi bör se över vårt pensionssparande innan nyår och jag som inte ens börjat.
Jag tar ingen hänsyn till ovanstående, nåja jag skjuter några av sakerna framför mig, en stund åtminstone. Bättre att summera tiden som förlöpt.

Årets...
...ickeköp: ingen platt-TV i år heller, men tydligen årets julklapp igen, igen och igen (55 % ökad försäljning 07 till kostnad av svindlande 7 miljarder).
...bloggare: ut med Schulman in med Birro, förhastat att hävda att godheten vann, men någon slags uthållighetsmedalj bör sistnämnda få.
...kök(p): vårt.
...tema: i den stora världen: miljöfrågan, i den lilla: sorgen.
...bok: Vindens skugga.
...pryl: Lönnebos frälsarkrans.
...resa: Barcelona.
...händelse: skolstart och första-tand-tappande.

Rapport

Mer eller mindre sanningsenlig rapport i en lokatidning nära dig, se här.

Livräddning, bokstavligen

Andra gick ner sig i sjön, det klarade vi oss från, vi håll oss borta från alltför strömmande vatten. Stötte på en annan nödställd dock:

Vi, på-andra-gården-Johan och undertecknad startade vår morgontur vid Ås båtklubbs hemmahamn, vi siktade västerut mot grannbyn Dvärsätt. Målet för utflykten var att ta sig så långt det var möjligt innan utloppets öppna vatten skulle stoppa vår färd. Med blankis, toppad med vackra rimfrostformationer, blev färden lättsam och vi kunde strax ana nybyggnationerna vid Krokoms golfbana, eller den blivande Sjöstaden som Krokoms kommun vill namnge den nya villaförorten. Det enda hindret på vägen var en smal ränna med öppet vatten, den var dock enkel att runda invid stranden. På en knapp halvtimme var vi framme vid Dvärsätts båtupplägg, som även blev vår vändpunkt. Här var isen slut och Indalsälvens flöde gjorde sig påmint.

 

Vi vände åter mot hemmahamnen och den sena decembergryningen började göra sig påmind, en svag strimma sol kunde skönjas i öster. Under hemfärden inträffade något oväntat, när vi nästan var framme såg vi att det låg någonting på isen ett par hundra meter ut från stranden. Det var inte alldeles enkelt att avgöra vad det var, Johan gissade på en hare. Men när vi närmade oss kunde vi konstatera att det var en relativt stor rådjursbock som hade irrat ut sig på isen. Där låg han nu hjälplös och hade antagligen kämpat avsevärt för att ta sig så långt ut från land, vi spekulerade i om han försökt ta sig från Rödön, men eftersom isen låg blank fanns det inga tydliga spår. Trots att vi närmade oss gjorde han inte några försök att resa sig. Johan var handlingskraftig och grabbade genast tag i djuret. Det visade sig bli en ganska ansträngande övning, trots att djuret var trött kämpade han emot när han försökte förflytta honom. Jag stod handfallen invid och Johan undrade lite försynt om jag kunde ta tag i bakbenen för att hjälpa honom att förflytta djuret.

- Det här var ju riktigt jobbigt, utropade Johan Och vi blev tvungna att stanna upp några gånger för att vila och lugna råbocken.


- Det är en märklig känsla att vara nära ett otämjt djur, han gjorde stort motstånd och vi oroade oss för om vi skulle åsamka honom skada genom vår behandling. Att djuret var stressat var det ingen tvekan om, hjärtat klappade vilt innanför skinnet på honom. Till slut lyckades vi nå stranden, Johan lyfte djuret den sista biten och till vår glädje kunde vi konstatera att han kunde resa sig på vingliga, men oskadade ben och trippa iväg längs strandlinjen.

 

- Att vi inte hade barnen med, vilken upplevelse, var Johans första kommentar. Och naturligtvis grämde vi oss över att även kameran lämnats hemma denna morgon. Men en upplevelse rikare blev vi och det var mäkta stolta fäder som kom hem till frukostbestyren med en storartad erfarenhet.


Istid

För mindre än en vecka sedan var vi med barnen vid en pulkbacke på Storsjöns strand. Vi kunde då konstatera att det inte var tillstymmelse till isbildning på vattnet. Under veckan har dock termometern krypit ner mot tjugo minusgrader och jag har på håll konstaterat att betydande delar av den stora sjön islagts. Jag har även nämnt för min hustru att det vore trevligt med en premiärskridskotur denna helg. Detta förslag har bestämt avfärdats med att nämnda is skulle vara alldeles för tunn och rent dumdristig att bege sig ut på.

I eftermiddag när jag fortfarande var inkapslad i kommunaltjänstemannavärvet fick jag ett glatt telefonssamtal från densamma där hon redovisade att mor och barn var ute på skridskotur i viken där vi stod och spanade ut över vågorna i söndags.

Imorgon morgon är det min tur, det gäller att passa på, blankis på Storsjön är en sällsynt begivelse.

Vab-

vecka igen, T. denna gång.
Föräldralivet har sina sidor.



Soppa

Kokade morotssoppa ikväll, medarbetare och andra kommer på besök imorgon eftermiddag. När jag kom till momentet finfördela grönsaksbitarna, tänkte jag pröva mig på en ny metod (ny för mig) medels födelsedagsblendern. Denna övning slutade med att jag spred finfördelad skålhet grönsakssoppa över kakel, köksbänk, golv samt kläder och otäckta extremiteter. Lättare brännskador på underarmarna och i ansiktet. L. ställde sig tveksam till om de blivande gästerna skulle vara särskilt sugna på att avsmaka tillrättningen om de hade vetskap om hur tillredningen gått till.

Nåja, jag plockade fram den trogna gamla stavmixern (som vi fick i present av min morfar för ett antal år sedan, han hade sett den på TV och trodde att vi kunde ha nytta av en sådan, han fick rätt) och avslutade det hela.

...uppskattad gåva.

Idag fick jag den årliga symboliska presenten av min arbetsgivare,
en fin svart toppluva med firmanamnet broderat på kanten.
Om undertecknad och kollegor inte var alldeles överväldigade,
så var reaktionen hos treåringen översvallande,
han bedyrade att han kommer att ha den varje dag.

Att få är stort, att giva vidare är större.

Medborgarmotion

Nu när förkylningen någorlunda har släppt har påtänkta inför skidloppträningspass bytts mot julbordsliknande tillställningar. De enskilda fallen är alla trevliga och väl motiverade sammankomster, men att placera fyra övningar på en och samma vecka är väl ändå att ta till i överkant. Och då har vi inte ens påbörjat luciafirande, julsångsuppträden och skolavslutningstid ännu. Adventsstjärnor i all ära, men några av dessa traditionsbundna aktiviteter kunde fördelas jämnare över kalenderåret.

...vardagsmirakel

En kort stund försökte jag hålla emot,
liksom sätta mig på tvären.
Intala mig att det bara innebar
besvär att kravla sig upp på vinden
för att leta reda på de där skeva,
antagligen trasiga traditionstyngda attributen.

Men jag kapitulerar,
mer adventsljus, ljusslingor, julpyssel och fönsterstjärnor.

Att Clas Ohlson dessutom saluförde en dublett till fjolårets adventssymbol,
torde räknas som ett mirakel i sig.

(o)begripligheter

Det finns många typer här i världen,
Putin är en av dem och att han fick en massa mandat att fortsätta på inslagen väg är obegripligt,
kanske inte ändå, "maktstrukturer" har sin egen logik. Skrämmande dock.

Den storpolitikska världen, som i stort sett är omöjlig att relatera till våra egna lokala företelser. I den här änden av periferin har vi klarat oss flera veckor utan ett enda utfall från lokalpolitiska populister i Strömsund. Det enda som dykt upp i avdelningen obegripligheter är en kryptisk bloggdebatt mellan lokalpressens kulturredaktörer. Att de grälar ser jag, vad de bråkar om (förutom antagandet om att kultursynen på Östersundsposten är enahanda, svepande och allmänt torftig, men det är ju som att slå in en öppen dörr ju) förstår jag inte.